Gwendolyn van Essen

Gwendolyn van Essen

 

'Alle kunstenaars tekenen. De tekenkunst is een kunstvorm die dicht bij de kunstenaars staat. Met vrijwel alles wat sporen nalaat op papier kan worden getekend. Een kunstenaar die kiest voor krijt, pastel of olieverf kan zijn fouten verdoezelen, wegpoetsen of overschilderen, maar tekenen met pen in inkt is meedogenloos en onherroepelijk.

Materiaal en techniek zijn in hoge mate bepalend voor de zeggingskracht van een kunstwerk. Met inktpen, potlood en grafietpen kan ononderbroken worden doorgetekend.

 

Zo ontstaan eenlijnstekeningen d.w.z. tekeningen in één lijn. Een penseel zal toch na verloop van tijd weer in de inkt of verf gedoopt moeten worden om behoedzaam verder te kunnen. Als je dit weet dan begrijp je dat elke tekening een uitdaging, een persoonlijk gevecht wordt voor de kunstenaar omdat het onderwerp, levend model, nooit onafgebroken een pose een kan vasthouden.

De keuze van de juiste houding, de ideale belichting, het exacte moment en de passende stemming maken dat de optimale condities voor een geslaagde tekening van zeer veel factoren afhankelijk zijn. Pen in inkt is een techniek die geen twijfel toelaat: elke aanraking met het blanke papier is definitief.'

 

 

 

Lectus accumsan cras aliquam mattis amit arcu acumsan tempor egestas mauris proin elementum eget id.

Sit integer erat integer volutpat ut conubia tortor fringilla odio consectetuer fig maecenas blandit.

Copyright © All Rights Reserved