Ellen Voets

Ellen Voets

Haar werken zijn bijna plastisch te noemen door de hoeveelheid olieverf die ze met paletmessen op het linnen aanbrengt. De schijnbaar argeloos en met snelheid opgezette verftoetsen blijken op enige afstand samen te vloeien tot een figuratieve voorstelling.

 

De techniek van Ellen Voets straalt dynamiek uit. Ze schildert met ruige streken, zodanig dat het onderwerp lijkt te bewegen op het doek. Verder is de enorme kleurexpressie zonder meer kenmerkend te noemen voor de indrukwekkende doeken.

 

Het dierenrijk, in al zijn facetten, is voor haar al jaren een onuitputtelijke inspiratiebron. Hiervoor reist ze regelmatig naar landen waar ze safari’s maakt. Wilde dieren schildert ze zoals ze hen in de natuur observeert: opgaand in hun eigen omgeving. Net als tijdens een safari moet je in de schilderijen soms wat scherper kijken om ze goed te kunnen zien, tot ze ineens voor je opdoemen. Vooral groepen dieren hebben haar voorkeur. Ze wordt geboeid door het overweldigende van een kudde olifanten, het sociale gedrag van een apenfamilie of een leeuwin die haar welpen in toom houdt.

 

Door Ellen’s techniek van grove streken lijken olifanten majestueuzer en wordt hu huidstructuur karakteristieker. Het neutrale grijs wordt veranderd naar een extra dimensie van volle, warme kleuren. Soms schildert ze dieren die je dichter bij huis aantreft. Vooral de dynamiek van het paard spreekt tot Ellen’s verbeelding. Geen grazend paard, maar een vierspan of een groep galopperende paarden die zó uit het doek op je af lijken te komen.

 

De laatste jaren zien we ook de mens weer terugkeren in haar schilderijen. Om de sterke relatie tussen mens en dier te benadrukken, verweeft ze hen vaak samen in één schilderij. Zo kun je in haar schilderijen een Afrikaanse krijger aantreffen, die naast of dóór een verbaasde zebra of vervaarlijk ogend luipaard heen geschilderd is.

 

Mens of dier, menig kunstliefhebber raakt al in de ban van het speelse gemak waarmee Ellen ogenschijnlijk haar schilderijen laat leven: even toegankelijk als mystiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lectus accumsan cras aliquam mattis amit arcu acumsan tempor egestas mauris proin elementum eget id.

Sit integer erat integer volutpat ut conubia tortor fringilla odio consectetuer fig maecenas blandit.

Copyright © All Rights Reserved